Salah Pilih Botol Susu, Anak Berisiko Dapat Penyakit Berbahaya. Hati-Hati Ya!

 

Botol susu adalah aksesori wajib ada bagi setiap bayi kecuali yang minum susu ibu secara terus kerana ibunya tidak bekerja. Apabila membeli botol susu untuk si kecil, papa dan mama perlu ada ilmu yang betul tentang perkara ini.

Membeli botol susu anak bukan sekadar memilih yang berharga murah sahaja kerana tanpa disedari botol tersebut berisiko mendedahkan anak kepada penyakit berbahaya untuk jangka masa panjang. Menurut Dr.Taufiq Razif dalam tulisan di facebooknya, botol susu bebas BPA adalah pilihan yang terbaik untuk anak-anak walaupun harganya agak mahal.

Biarlah keluar duit lebih sikit asalkan kesihatan anak kita kurang risikonya.

Botol Bayi Boleh Sebabkan Kanser Pada Bayi Kita?

Tadi saya Taufiq Razif bincang dengan isteri pasal botol susu untuk bayi. Rupanya ramai ibu bapa yang tak tahu pun bahaya botol susu yang ada Bisphenol A ( BPA ) ni.

BPA ni digunakan oleh pengilang untuk keraskan produk plastik mereka. BPA ni memang banyak digunakan dalam industri berasaskan plastik.

Walaupun kajian secara terperinci efek BPA pada manusia belum terbukti lagi tetapi banyak kajian pada haiwan dah mengesahkan bahaya BPA ni.

Antara risiko yang MUNGKIN terjadi akibat terdedah pada BPA adalah :

+ Risiko pada otak dan masalah tingkahlaku. National Toxicology Program di Food & Drug Administration ( FDA ) pun bimbang dengan kemungkinan kesan BPA pada otak dan tingkahlaku pada bayi dan kanak-kanak

+ Beberapa kajian pada haiwan menunjukkan ada hubungkait paparan BPA dengan peningkatan risiko penyakit kanser

+ Dibimbangi juga anak-anak kita yang masih dalam fasa berkembang ni masih tak efektif untuk buang sisa BPA daripada tubuh mereka

+ dan banyak lagi kesan buruk yang lain seperti obesiti dan diabetes walaupun belum dapat dibuktikan efeknya pada manusia lagi

Walaupun benda ni masih hangat diperdebatkan tapi kenapa kita nak anak kita semua terdedah dengan risiko yang amat dasyat ni semua kan?

Sebab tu saya nak kongsi ilmu sikit untuk ibu bapa kat luar sana untuk elakkan paparan BPA pada anak masing-masing. Antaranya :

+ Cari produk yang bebas BPA ( BPA-free ) untuk anak kita. Bila nak pilih botol susu anak tu tengok dulu ada label BPA-free ke tak

+ Gunakan bekas makanan yang bukan plastik untuk anak-anak kita. Bekas yang dibuat oleh porcelain, kaca dan stainless steel lebih selamat dan tak mengandungi BPA

+ Jangan panaskan bekas dan botol plastik yang ada BPA lebih-lebih lagi panaskan dengan microwave. Bahaya!

+ Jangan gunakan botol dan bekas makanan yang retak. Tempat retak tu boleh juga jadi tempat bakteria berkumpul dan BPA juga dikhuatiri boleh bocor ke dalam makanan anak-anak kita

+ Elakkan makanan dalam tin untuk anak kita. Sebab masih banyak tin yang mengandungi BPA ye

Saya nasihat dan bagi tips ni sebab saya taknak anak kita bila dah besar nanti membesar sebagai orang dewasa yang berpenyakit. Dah la hospital kita dah penuh dengan macam-macam penyakit kanser yang pelik-pelik. Semoga anak-anak kita semua terhindar daripada penyakit-penyakit tu semua.

p/s : Saya Taufiq Razif minta jasa baik semua untuk ingatkan keluarga kita semua tentang info penting ni ye. Semoga anak-anak kita semua membesar dalam keadaan sihat walafiat semua ye dan jauh daripada penyakit-penyakit parah ni semua ye.

Sumber: Facebook Taufiq Razif & MAJALAHPAMA.MY

 
 
.

eziaccount.com simpleaccount.pro semuaweb.com